Повернутись назад

НОВИНКИ!

tip57t4_59a2a7990e0cc_606eeea65bd57.jpg

Склад:

У гарбузовому насінні міститься жирне масло (до 40%), до складу якого входять гліцериди ліноленової (до 45%), олеїнової (до 25%), пальмітинової і стеаринової (близько 30%) кислот; ефірне масло, фітостерини - кукурбітол, смолисті речовини, органічні кислоти; вітаміни С, B1 (до 0,2 мг /%); каротіноідиі каротин разом - 20 мг /%, амінокислоти.Одна унція (приблизно 142 насіння без оболонки) покриває добові потреби організму в білку на 14%, у вітаміні K - на 18%, магнії - на 38%, фосфорі - 33%, залозі - 23%, міді - 20% і цинку - на 14%. З легко доступних видів рослинної їжі багатшими цинком незбиране кунжутне насіння і паста.

Використання:

Гарбузове насіння найбільш популярне в Мексиці і Східній Європі. Насіння гарбуза - один з інгредієнтів мексиканського соусу «молі».Насіння вживають для «перекусу» в сирому вигляді або варять, смажать, прожарюють в духовці з додаванням цукру, кориці або солі. Теплова обробка зменшує вміст вітамінів, але не впливає на вміст мікроелементів.Подрібнення попередньо замоченого насіння в блендері з водою (в поєднанні 1 до 3) дозволяє отримати аналог кунжутного або мигдального молока. Широко використовують насіння в медицині, косметології, кулінарії.

Масло:

Із смаженого насіння отримують густу гарбузову олію. Через сильний аромат при приготуванні їжі його прийнято змішувати з іншими видами рослинного масла. Колір варіюється від рудувато-коричневого до темно-зеленого. Це масло популярне на південному сході Європи, особливо в країнах, що входили до складу володінь Габсбургів. Підтверджено його ефективність для полегшення симптомів аденоми простати.

Склад:

Хімічний склад продукту: тригліцериди, ефірні масла, фосфоліпіди, токофероли, каротиноїди, пектини, стерини, вітаміни А, Е і F, селен. Масло багате білком, поліненасиченими жирними кислотами, цинком. Особливе значення має наявність рутина, який організм людини самостійно не синтезує, і нікотинової кислоти.

Застосування:

В Європі гарбузову олію ще називають «чорним» або «зеленим» золотом. Не тільки тому, що масло з насіння гарбуза дуже корисне. Справа в тому, що через виняткових якостей цього продукту, воно високо цінувалося ще дуже давно. І тоді маленька пляшечка гарбузового масла коштувала стільки ж, скільки і золоте кільце.

Використовувалася гарбузова олія тільки в лікувальних цілях. Часи змінюються, гарбузова олія стала доступніше, але при цьому не втратила своєї корисності. Навпаки - розкрилися все нові і нові його корисні властивості. І сьогодні завдяки їм масло гарбузового насіння вважається джерелом вітамінів, корисних речовин, допоміжним засобом при лікуванні багатьох захворювань абсолютно різного характеру. Так що його «золоте» визначення, думаю, цілком виправдано. Його можна назвати «рідким золотом», віднести до рідкісних делікатесів і в частині елітарного харчування.

Внутрішнє застосування: Гарбузова олія має досить різкий запах, крім того, при його нагріванні зникають всі корисні елементи, тому цей продукт практично не піддають тепловій обробці. Його вживають в сирому вигляді: в якості заправки до салатів і каш, використовують як основу для соусів. Продукт корисний для шлунково-кишкового тракту, печінки і жовчного міхура. Він нормалізує кислотність кишечника і має м'який проносний ефект. Ще міститься цинк необхідний для роботи підшлункової залози і чоловічої сечостатевої системи.

Зовнішнє застосування: Практикують зовнішнє використання гарбузової олії для видалення прищів, лікування діатезу і грибкових уражень, для швидкого зняття реакції на укуси комах. Його застосовують при термічних або хімічних опіках, змащуючи уражені ділянки шкіри або накладаючи зволожені марлеві пов'язки. У людей з чутливою шкірою масло може викликати алергічну реакцію.